Trillon mester titkos varázsreceptjei

 

- Mester - szólt az ifjú tanítvány -, Trillon mester, árulja el hatalmas tudományának titkát! Miféle varázslatokkal szerzett oly nagy hírnevet és vagyont, amelyről én is álmodok üres perceimben?

- Fiam, neked egyelőre a mágia alapjait és elveit kellene tanulmányoznod, mintsem azok világi előnyein ábrándozva koptatnod csekély elmédet. Való igaz, hogy hatalmam jelentős, csakúgy, mint vagyonom, ám ezt hosszú évek fáradtságos munkájával értem el. Hajdan én is ugyanolyan ágrólszakadt voltam, mint te vagy mostan. Lassan és óvatosan gyűjtöttem tallérjaimat, minduntalan figyelve rosszakaróim irigylő tekintetét. [Trillon mester valójában a harminc évvel ezelőtti nagy pestisjárvány idején tollasodott meg, amikor varázslatától védve kirabolta a betegségben elhalt polgárok és urak elnéptelenedett házait.] Ne reméld hát te sem, hogy egyetlen varázslattal teremtesz aranyhegyeket, amiből életed végéig dőzsölhetsz. Mert bár aranyat teremteni nem lehetetlen, de annyi munkát és mágikus erőt igényel egyetlen aranytallérnyi fém transzmutálása, hogy azt az erőt máshogy használva ezret is megkereshetsz. Nem könnyű a varázsló élete, mégha most annak is tűnik.

- De ne búslakodj - folytatta Trillon mester tanítványa lehervadó lelkesedését látva - megtanítalak mindazon varázslatok titkára, amit én magam is tudok. hiszen városunkban, Itrinben kevés a mágus, magam is alig győzöm a sok megrendelést. Szinte nyugalmam sincs a sok látogatótól, ahogy magad is látod.


A magiszter varázskönyve

Szerelmi kötés és oldás

A varázslat a kihűlőben levő szerelmet fordítja vissza és teszi lángolóvá újra, mégpedig azét, akire varázsolom. Szükséges az ottléte, vagy valamely testi része, mint például a hajfürt vagy körömdarabka. Olyanokra is lehet alkalmazni, akik eleddig nem éreztek szerelmet, ám ekkor a varázslat kétszeres varázserőt igényel. Néha házasságkötésre hívnak, hogy a fiatal párra mondjam el a varázslatot, hogy megszerelmesedjenek és úgy is maradjanak. A szerelem oldása nem csupán a varázslattal keltett szerelmet szünteti meg, hanem a lélekből eredőt is.

Rontás levétele

Amikor valaki úgy érzi, rossz erők munkálkodnak rajta, hozzám jön, hogy vegyem le azt. Először megvizsgálom, majd ha beigazolódik a sejtés, leveszem a rontást. Ha nem találok semmit, akkor csak hókuszpókuszolok, mert különben azt hiszi, hogy nem értek a dolgomhoz és nem találom meg a rajta élősködő gonosz mágiát. A szerelmi kötést is oldja.

Mágia érzékelése

Megállapíthatod vele, hogy aki téged felkeres, áll-e valamilyen varázslat hatása alatt. Aztán tudod levenni róla a rontást. Azt is megtudhatod, hogy valaki varázsló-e. Ha pedig varázslatosnak mondott dolgot próbálnak eladni neked, felderítheted, hogy valóban az-e, aminek mondják. Megtudhatod általa milyen mágiával bír a varázslatos tárgy.

Szellemidézés

Elhalt rokon szellemének megidézése. Jó, ha a közelben található az illető minél több ruhája és kedves holmija. Ezt a varázslatot kristálygömbbel szoktam végezni, de anélkül is lehet. Halottlátásnak is nevezik, mert a halott képe is megjelenhet.

Jóslás

Mit lehet megjósolni? Mindent. Az ember sorsa meg van írva. Legjobban a kristálygömbből szeretek jósolni, de tenyérből is tudok. Mások csillagokból, kártyából, csontok repedéseiből, vagy a madarak röptéből jósolnak. Kinek mi tetszik. Néha csak álmokat fejtek meg, amit az ember látott. Azt azért mindig elmondom, te is úgy cselekedj, hogy a jóslás nem mindig pontos. Vannak olyan emberek, akik szembe tudnak szállni a sorssal. [Mesélő! Karaktereknek fiatalon való erőszakos halált kell jósolni. Így egyszerűen gondoskodhatsz a beteljesítése felől.]

Ördögűzés

Vannak, akiknek nincsen meg a szabad akaratuk. Valamit muszáj megtenniük, más dolgoktól erélyesen tartózkodnak. Az ilyesfajta elfajzások mind az ördögök művei. Az emberi varázslatokkal keltett hatásokra hiába alkalmazod, azt a rontás levétellel érheted el.

Hajnövesztés

Meglepődsz, fiam, miféle varázslatokat tanítok neked? Hidd el nekem, nem a tűzmágia az, ami vagyonhoz segíthet. A tűzmágusok mind erőszakos fráterek, gonosztevők, akik varázslataikat gyilkolásra használják. Ezek a bérenc varázslók sokszor a csatamezőn lelik halálukat, vagy mágiájukkal fenyegetőzve csikarnak ki pénzt utazóktól és a becsületes polgároktól, s a végén bitón végzik. A hajnövesztés senkinek sem árt. A kopasz embernek még használ is. Évente jó megújítani, ami biztos bevételt jelent majd neked is. Egyébiránt az ősz hajszálakat is megszínezi.

Fognövesztés

Hány tehetős polgárt meg nemesembert láthatsz, akik hatvan évesen is egészséges fogaikkal büszkélkedhetnek! No, ezek mind csengő aranyakat hagytak nálunk valamikor. A varázslattal a kihúzott fog kinöveszthető, vagy a régi rozzant darabból ép fog kerekedik egy hét alatt. Minden varázslat egy fogra alkalmazható. Jól jön akkor is, ha fogfájós ember kopogtat ajtódon.

Betegség gyógyítása

Vannak olyan kórságok is, melyek csakis mágiával gyógyíthatók, mint például a lepra vagy a veszettség. Hogy mit gyógyítunk még ezeken kívül? Csúzt, bénulást, vérbajt, dögvészt, himlőt, torokgyíkot, tüdőbajt, mocsárlázat, náthalázat, vérhast, kankót, női és férfi bajokat és gyerekágyi lázat is.

Fiatalítás

Minden öregember meg öregasszony erről álmodik. Néha középkorú, ámbátor igen kiélt ...hmm... hölgyek is felkeresnek érte. Az öregek és a koravének látványosan megváltoznak, a rozzant dáma újra szemrevaló asszonnyá válik, míg a valóban ifjakon néha alig látszik valami változás. Az egészségre is hatással van, megjön az étvágya, nagyokat kefél. Rólam is azt gondolják, hogy ötvenéves lehetek. Pedig már túlhaladtam a hetvenet is. Te se hitted, mi? Látom a képeden. Négy-öt évente érdemes megújítani a varázslatot, én magamnak minden tavasszal megcsinálom. [Az eredmény: “korodhoz képest fantasztikusan nézel ki!” Évei számából 20-25%-ot nyugodtan letagadhat, főképp 25-30 éves kortól.]

Férfiasság fejlesztő

No hát úgy áll tőle a szerszám, mint a cövek. A következő holdtöltéig jó is marad. Csak tudnék valami ráolvasást a méret növelésére is, már rég a város díszpolgára lennék, hehe.

Forradások elsimítása

A sebhelyeket, a himlő nyomait, bibircsókokat, pörsenések és betegségek pecsétjeit tünteti el örökre.

Sebforrasztás

A csontok és a belső szervek forrasztása is benne foglaltatik. Nem kell tartani a sebláztól, meg az üszkösödéstől.

Barátság

Ezt a varázslatot nem az ügyfeleid kérésére, sokkal inkább saját kellemetlen ismerőseidre fogod alkalmazni. Ugyancsak jó a megvadult állat lecsendesítésére. Bár a mágia nem tart örökké, ha te nem teszel ellene, valószínűleg nem fordul ellened, akit egyszer is elvarázsoltál. Javaslom neked, fiam, fürkészd ki a hozzád barátságos emberek szándékát, az asszonyokét meg különösen! A legtöbb ugyanis csak a pénzedért forog körülötted, meg ingyen varázslatokért. Így az érdekből, vagy alattomos szándékkal feléd fordulók végül mégis barátaid lesznek, hehe. Sok ám az álnok, nem csak olyan kisstílű nyomoronc, amilyen te vagy. Ezt az ártatlan pofát már egészen jól csinálod. Gyakoroltad a tükör előtt? Mit gondolsz, nem tudom ki dézsmálta meg például a tavasszal a kanosító kenőcsöt? Méghozzá akkora adagot! Gondolom mindet azonnal a farkadra kented. Akkoriban igen nyúzott pofád volt, még a vakondtúrást is megbasztad volna, mi? Hö-hö-hö, hö-hö-hö.

Időjárás befolyásolása

Ez egy olyan varázslat, amivel szintúgy vigyáznod kell. Mert ami jó idő az egyiknek, az árt a másiknak. Az arató száraz időt remél, a kertész esőért imádkozik. Ezért csak akkor tégy valamit, ha jégeső fenyegeti a vidéket, szárazság sújtja, vagy vihar tombol. Inkább jósold meg az időt, az emberek pedig szabják magukat hozzá.

Termékenység

Ismered a mondást, a nők két dologért mindenre képesek: hogy legyen gyerekük, és hogy ne legyen. De nem csak nőkre jó a varázslat. Férfira szintúgy alkalmas, ha annak van baja. Persze az emberek azt hiszik, hogy mindig a nő a hibás, mert nem jön a gyerek. Ezt a butaságot felejtsd el. Ha pedig alkalmaztad a mágiát a feleségen minden eredmény nélkül, vagyis egy hónapon belül nem kerülne áldott állapotba, akkor saját eszközzel segíts rajta, hehehe. Én persze úgy intézem, hogy a gyerek az asszonykára hasonlítson. Végül is jobb békességben élni, nem igaz, hehe? Ha jó kedvemben találsz, akkor azt a ráolvasást is megmutatom majd.
A mágia állatokon is működik, sőt fákra meg a vetésre is hasznos.

Férgek távoltartása

Elhagyja tőle az embert az összes tetű meg bolha. Kerüli a szúnyog, a kullancs és minden más féreg, még a darázs sem repül rá. Nem csak emberre, de házra is varázsolható. Esztendeig tart a hatása.

Méregpálca

Ha a pálcával megkavarnak egy italt, vagy ételt, a pálca megcsípi az ember ujját, ha mérget érez. Nagyurak vagy tehetős polgárok szokták kérni. Egy esztendeig működik a mágiája.

Keresés

Elvesztett tárgyakat, néha embereket, sőt állatokat fognak kerestetni veled, ez a varázsige pont ezek megtalálására jó.

Magzatűzés

Kell bővebben magyaráznom? - suttogta Trillon mester. - Mivel kötél jár érte légy vele nagyon óvatos. Mindig győződj meg róla, hogy nem akar-e valaki ilymódon kelepcét állítani neked. Fekete mágia, gyilkosság? Igen, most ez a szóbeszéd járja. Amikor én voltam fiatal, akkor meg azt szajkózta mindenki, hogy senkit nem szabad varázslattal gyógyítani, mert a betegség átkerülhet a varázslóra, a meggyógyítottnak meg később újra el kell szenvednie azt a betegséget. Micsoda észveszejtő badarságok! [A tényszerűség kedvéért hozzá kell tegyük, a mester ifjan eme tézisek egyik fő szószólójaként szerepelt.] Te tudod, fiam, de figyelmeztetlek, ha te nem, megcsinálja más!

Rokonság felderítése

Két jelen levő emberről deríthető ki, hogy milyen rokonsági fokban állnak egymással, de csak vérrokonokra igaz ez. Óvatosan bánj ezzel, mert könnyen teremthetsz magadnak ellenségeket! Talán jobb is, ha letagadod, hogy tudnál ilyet varázsolni. Egyetlen grófné sem fog lelkesedni érted, ha kideríted, hogy a kölykének a komornyik az apja. Igazán még a gróf se, mert rossz hírt mondasz neki.

Elixírek

A legtöbb varázslat hatása varázsitalba foglalható, vagy elbájolt kenőcsöt is lehet készíteni. Aki felhörpinti, arra hat. Mivel nehezebb az elkészítése és több varázserőt igényel, négyszer annyiért árulom, mintha varázslattal segítenék. Legyél nyugodt, így is elkel. Magzatelhajtó, fiatalító és férfiasság fejlesztő szerből mindig legyen egy-két fiolád készen. Bár tiszta vízből ugyanúgy készíthető, de én inkább füveket főzök le borban vagy vízben és azoknak a levét varázsolom el. Valamiért az emberek hatásosabbnak hiszik a förtelmesen keserű löttyöket, aztán könnyebben nyitják meg az erszényüket. Rajtam ugyan nem múlik! Egy időben külön tartottam édeskés ízű varázsitalokat is, amit még drágábban adtam, mint a többit. Hö-hö-hö. Mivel az elixír egy esztendeig jó, nem árt felcímkézned az üvegcséket.

Szelleműzés

Megesik, hogy valamely szellem beveszi magát egy házba, onnan távozni nem hajlandó, ráadásul háborítja a lakókat dolgok hajigálásával, a tűz kioltásával vagy éppenséggel fellobbantásával, az ajtók nyitogatásával. Van, amelyik hátborzongató sikolyokat meg nyögéseket hallat. Amikor már nem tudnak nyugodtan megmaradni, hívnak egy varázslót. A dolgod egyszerű, odamész és szétoszlatod a szellemet, de azért csapjál nagy hűhót magad körül. Máskor nehezebb dolgod lesz, ilyenkor segítséget hívsz. Ismered a főtéren a Bolond kastélyt. Nincs olyan bolond, aki beleköltözne. Utoljára vagy harminc éve próbálkozott vele Dentron hercege. A bolond! Na, abból a házból annakidején négyen próbáltuk meg kiűzni a kísértetet, mégse sikerült. A herceg nem hitt a kísértetekben. Meg is hibbant, két hét ottanlakás után fölakasztotta magát a házi drinokolumra [istenség szobra áldozati edénnyel]. Azt mondják, hogy egy varázsló szelleme kísért a kastélyban hatszáz esztendeje. Elég ronda fizimiskája volt, mit ne mondjak. Többet oda ugyan nem megyek még ezer tallérért se. De nem ám!

 

Készült: 1999.
Utolsó simítások: 2005.12.17.

 

Vissza