Dalmágia - Ynevi dalok

Rózsadal

Típus: Misztikus képesség
Mana-pont: 4
Erősség: 5
Varázslás ideje: 2 perc
Időtartam: 7 nap
Hatótáv: 1 méter
Mágiaellenállás: -

A dal egy vágott virágra, csokorra vagy egy gyökeres virágra van hatással. A bokréta, még ha kókadt volt is újra kizöldül és gazdagon díszeleg. A bimbók kibontják szirmaikat, illatuk erőteljessé, gazdaggá válik. Életük sokkal tovább tart, mint egy közönséges virágoké, 7 napig teljes pompájában tündököl, azután kezdi meg csak gyors haldoklását.

Manadal

Típus: Misztikus képesség
Mana-pont: 4
Erősség: 2
Varázslás ideje: 2 kör
Időtartam: a dal hossza
Hatótáv: 10 méter
Mágiaellenállás: -

A Manadal elsődleges célja, hogy a bárd környezetében érzékelni tudja a Mana felhalmozódását, vagyis a varázslatokat és varázstárgyakat. A bárd éneke alatt képes ezek helyét meghatározni. Számára a varázsének alatt ezek a helyek és tárgyak színes aurát öltenek. Amennyiben a mágiát leplezték, akkor csak abban az esetben érzékelhető a bárd számára, ha a varázsdal erőssége meghaladja a leplezés erősségét. A bárd érzékeli a mágia erősségét is, ami nem konkrét számszerűséget, inkább becslést jelent. A varázslat erősítése 1 E-nként 1 Mana-pontot igényel.

<Képességük helyett.>

Disszonancia hangjai

Típus: Asztrális
Mana-pont: 4
Erősség: 8
Varázslás ideje: 4 szegmens
Időtartam: amíg a hangok szólnak
Hatótáv: 10 méter sugarú kör
Mágiaellenállás: Asztrál próba

A bárd mesterségének minden morzsáját megcsillantva hangszeréből az emberi fül számára sértő hangok kombinációját csalja elő. Mindenki vérmérsékletétől függően reagál a hangra. Egyesek villámgyorsan elhagyják a környéket, mások inkább a bárdot igyekeznek elhallgattatni.
A hangok a bárdra nem fejtenek ki különösebb hatást, bár az ő fülét is sérti a muzsika. Másokra azonban hat, legyen barát vagy ellenség.

<Azért, mert nálam a bárdnak csak dalmágiája van, hang nincs.>

Gyógyítás dala

Típus: Misztikus képesség
Mana-pont: 8
Erősség: 1
Varázslás ideje: 15 perc
Időtartam: maradandó
Hatótáv: 1 méter
Mágiaellenállás: -

A bárd varázsos dalainak egyik leghasznosabb darabja ez. A Gyógyítás dala a sebek gyógyulását gyorsítja. Ahányas szorzója volt a seb gyógyulásának, a sebgyógyítás módozatait használva, a dal hatására legfeljebb annyi Ép-t gyógyulhat a dal célpontja. Az Fp gyógyulása a szorzó négyszerese lehet. A varázslat erőssége pedig azt mutatja meg, hogy mennyi Ép-t, illetve Fp-t gyógyít meg ténylegesen a dal.
Tehát ha a gyógyítás szorzója 3, akkor a bárd legfeljebb 3-as erősségű varázslatának van értelme. A 3 E-vel létrehozott dal hatására a sérült 3 Ép-t (+6 Fp) és további 12 Fp-t gyógyul.
Betegséget és mérgezéseket is lehet gyógyítani a dal segítségével. A dalmágia E-je hozzáadható az egészségpróbához és a dal végeztével rögtön lehet dobni. A dal után a betegnek még egy órát pihennie kell, hogy a hatás érvényesülhessen. A dalmágia erősítése 1 E-nként 8 Mana-pontot igényel.
A beteg gyógyulásáig nem érdemes újra varázsolni, minden sebet, betegséget és mérgezést csak egyszer lehet kezelni.

Ajtótáró dal

Típus: Misztikus képesség
Mana-pont: 8
Erősség: 1
Varázslás ideje: 4 kör
Időtartam: maradandó
Hatótáv: 2 méter
Mágiaellenállás: -

A dal hatására kinyílik minden zár a célbavett az ajtón vagy ablakon, és résnyire ki is tárulnak. A varázslatot mindenféle zárra lehet alkalmazni, például ládára, szelencére is, sőt a reteszek sem jelentenek neki akadályt. A varázslat minden E-je elegendő egy kisebb zár kinyitására, mint például egy ajtóé, egy várkapu kinyitása már 3 E-t igényel. Amennyiben több zár is védi az ajtót, úgy minden zár után 1E szükséges a nyitáshoz, de akár több részletben is kinyithatók az egyes zárak. A pontos meghatározás a Kalandmester feladata. Az esetleges csapdák jellegüknek megfelelően viselkednek. A varázslat a mágiával zárt ajtókat, ablakokat nem nyitja ki. A varázslat 1 E-vel való erősítéséhez 4 Mana-pontot kell felhasználni.

Penge megbűvölése

Típus: Misztikus képesség
Mana-pont: 16
Erősség: 3
Varázslás ideje: 3 perc
Időtartam: 2 óra
Hatótáv: 1 méter
Mágiaellenállás: -

A bárd dalával képes megbűvölni kardjának pengéjét. A dal Manával tölti fel a fegyvert, amely ezáltal a bárd Személyes Aurájának részévé válik. A kard szándékával együtt mozog, forgatása könnyebbé válik. A kard KÉ-jéhez hozzáadhatja a varázslat E-jét, TÉ-je és VÉ-je az E duplájával nő és varázsfegyvernek minősül. A varázslat csak közönséges kardra fejti ki hatását, rúnafegyvereken nem jön létre. A varázslat erősítése 1 E-nként 4 Mana-pontot igényel.

Legendák dala

Típus: Asztrális
Mana-pont: 4
Erősség: 6
Varázslás ideje: 1 kör
Időtartam: a legenda hossza
Hatótáv: 10 méter
Mágiaellenállás: Asztrális

A bárd hallgatóságát szinte belevonhatja előadásaiba. A legendákat általában megzenésítve, vagy zenei aláfestéssel adja elő. Mágia segítségével a történet sokkal jobban magával ragadja közönségét, szinte vele élnek. Az eleve lelkes és nyitott hallgatóság úgy tekintendő, mintha lemondanának a mentődobásról (csak a TME érvényesül). A varázslat 1 E-vel való erősítése 2 Mana-pontot igényel.

Kötélkígyó

Típus: Misztikus képesség
Mana-pont: 12
Erősség: 5
Varázslás ideje: 3 kör
Időtartam: a dallam hossza
Hatótáv: 5 méter
Mágiaellenállás: -

A bárdok ezt a varázslatot egy fúvós hangszer segítségével hajthatják végre. Amíg a hangszeren a dallam szól, addig egy kötélre, zsinegre képesek hatást gyakorolni vele. A kötél a bárd koncentrálásának engedelmeskedve hajlik, felegyenesedhet, és lassan mozoghat is. A bárd csomót is köthet rá, vagy kioldhatja a már megkötöttet. A varázslathoz nem szükséges, hogy a fúvós hangszer legyen a bárd mágikus hangszere. Amennyiben a bárd választott hangszere a fúvósszerszám, akkor a varázslatot 6 Mana-pont árán hozhatja létre.

Világosság dala

Típus: Misztikus képesség
Mana-pont: 2
Erősség: 5
Varázslás ideje: 1 kör
Időtartam: fél óra
Hatótáv: 1 méter
Mágiaellenállás: -

A Világosság dala felhangzása egy kis fénygolyót helyez a bárd hangszerére, amely kétszer annyi fényt ad, mint egy fáklya. A bárd tetszés szerint szabályozhatja a fény erejét, egészen a két fáklyafény erősségéig. Bármikor módosíthatja és idő előtt el is olthatja, bár ha a fény kialszik, azt már csak egy újabb Világosság dala tudja visszahozni.

Állatok bájdala

Típus: Asztrális
Mana-pont: 4
Erősség: 2
Varázslás ideje: 1 kör
Időtartam: egy hét
Hatótáv: 10 méter
Mágiaellenállás: asztrális

A dal megbűvöli az állat lelkét, s ettől fogva - ha elvéti mágiaellenállását - kedvesebb lesz a bárdhoz. Könnyen meg lehet szelídíteni, bár a vadállatokkal még így is sokat kell vesződni. Amennyiben 4-5 esetben alkalmazzák a bűvölést, az állat onnantól hűséges és ragaszkodó lesz, szinte elválaszthatatlan a bárdtól, a varázslatok időtartamán túl is. Amennyiben a varázslat E-je eléri a 10-et, az állat intelligenciája egy fokozattal javul. A varázslat 2 Mana-pont árán 1E-vel erősíthető.

Ifjúság éneke

Típus: Misztikus képesség
Mana-pont: 20
Erősség: 20
Varázslás ideje: 5 perc
Időtartam: maradandó
Hatótáv: 1 méter
Mágiaellenállás: egészségpróba

Az emberek és más fajok is ritkán érik meg azt a kort, amelyet élhetnének (ami a táblázatban olvasható). Ebben nem csak az erőszakos halál, hanem többnyire a viszontagságos körülmények, az élelem minősége és az elszenvedett betegségek a ludasak. Ezek ellen viszont nem sokat tehet egy halandó, hacsak nem bír a varázslás képességével. A varázslat hatására ezek a hátráltató tényezők megszűnnek, s a karakter emiatt szinte megfiatalodik. Tényleges korváltozás nem történik! A varázslat után a karakter teste olyan állapotot vesz fel, mintha mindez ideig egészségesen élt volna. A sebhelyek eltűnnek, de csonkolt végtagok nem nőnek vissza. A varázslat hatására a reuma és a köszvény megszűnik, más betegségekre nincs hatása.

Rendezés dala

Típus: Misztikus képesség
Mana-pont: 4
Erősség: 2
Varázslás ideje: 1 perc
Időtartam: maradandó
Hatótáv: személyes
Mágiaellenállás: -

A bárd a Rendezés dalát önmagára alkalmazhatja, segítségével egyszerűbben és gyorsabban teheti magát szalonképessé egy zűrösebb kaland után, vagy egy átmulatott éjszaka nyomait eltüntetheti magáról. Eltűnik a bárdról a számára fölösleges szőrzet - például a borosta, bőre tiszta lesz és megszabadul minden ráragadt mocsoktól. Ezek szó szerint leperegnek róla. A bárd által viselt ruházat is kiveti magából a rárakódott szennyet, bár sajnos a szakadások nem tűnnek el.

Őrző tűz bájdala

Típus: Misztikus képesség
Mana-pont: 11
Erősség: 5
Varázslás ideje: 2 perc
Időtartam: pirkadat után két óráig
Hatótáv: 1 méter
Mágiaellenállás: -

A bárd dalával elbűvöli a tábortüzet, ami az éjszaka hátralevő részében vigyázza a bárd álmát. Ha rendesen megrakták, egy aprócska láng, annak kialudtával pedig egy kis füstpamacs fog őrködni. Az őrző láng akkor riaszt, ha hasonló helyzetben egy ember is megtenné.

Rubin ének

Típus: Misztikus képesség/Drágakőmágia
Mana-pont: 4/TSz
Erősség: 4/Mp
Varázslás ideje: 1 perc
Időtartam: felhasználásig
Hatótáv: 1 méter
Mágiaellenállás: -

A Rubin énekét akkor dalolja el a bárd, ha Hatalom Amulettet kíván készíteni. A Rubin énekével felderíti, megismeri, megszelídíti, és magához láncolja a drágakövet. A felhasznált rubint a varázslat előtt legalább egy hétig a bárdnak magánál kell tartania.
A kész Hatalom Amulett Mana tárolására használható. Amennyiben a bárd egy drágakőre először alkalmazza a mágiát, varázslás ideje 10 perc lesz. Utána válik képessé a bárd Manáinak befogadására, méghozzá annyit képes magába szívni, amennyivel a bárd ereje teljében rendelkezik. A Hatalom Amulett feltöltésére is ez a dal használható. Egyszerre csak egy Hatalom Amulettje lehet a bárdnak, mégpedig az, amelyiket utoljára bájolta el.

Hangszer megbűvölése

Típus: Misztikus képesség
Mana-pont: 24
Erősség: 15
Varázslás ideje: 15 perc
Időtartam: maradandó
Hatótáv: 1 méter
Mágiaellenállás: -

A bárd egy hangszert mágikussá tehet. Ehhez három egymást követő csillagos éjen éjközépkor kell a varázsdalt zenélnie. Eztán a tulajdonos megszólaltathatja rajta a Manához juttató Összhangzatot. A hangszer csak annak a kezében eredményes, aki számára megbűvölték. Ha a bárd más számára bűvöli a zeneszerszámot, annak jelen kell lennie a varázslatnál.

Érzelem olvasása

Típus: Asztrális
Mana-pont: 6
Erősség: 1
Varázslás ideje: 2 kör
Időtartam: azonnali
Hatótáv: 20 m
Mágiaellenállás: Asztrális

A dalt azért varázsolják, hogy kifürkésszék egy személy valamely dolog irányába fűződő érzelmét. A bárd a dallal megtudhatja, hogy például imádottja milyen érzésekkel viseltetik iránta. Bár gyöngécske bárd az, aki képtelen olvasni kiválasztottja érzelmeiben.
A varázslat 1 E-vel való erősítéséhez 2 Mana-pontot kell felhasználni.

Érzelmek dalai

Típus: Asztrális
Mana-pont: 4
Erősség: 2
Varázslás ideje: 1 perc
Időtartam: 5 perc szintenként
Hatótáv: 15 méter
Mágiaellenállás: Asztrális

Az Érzelmek dalaival bármilyen érzelmet felkorbácsolhat, vagy éppen elcsitíthat a dalnok. Amennyiben a bárd célpontja a kívánt érzelemmel ellentétesen érez az Erősség feleződik. A dal erősítéséhez E-nként 2 Mana-pont szükséges.


Készült: 1997. 08. 22.
Utolsó simítások: 2003. 06. 18.

Vissza