Halhatatlanság fogalomtár játékosoknak

Robert Sheckley Szabad préda (Freejack) című regénye alapján írt kiegészítő a Cyberpunk 2020 szerepjátékhoz. Az alábbiakban nem részletes szabályokat írok, inkább a könyv fogalmainak kigyűjtése, egy kis történelmi beillesztés a Cyberpunk világába és némi utánagondolás. Játéktechnikai kidolgozást nem nagyon igényel. <Zárójelben a Szabad préda hivatkozás oldalszáma>

A könyv története 2050-ben játszódik, mikoris bebizonyítják, hogy a halál utáni élet létezik, sőt bárki számára elérhető - gyakorlatilag azonban rendkívül drága. A fogalomtár mellé olvasd el Sheckley könyvét a hiteles ábrázolás miatt.

Aki elérte a halhatatlanságot, annak tudata túléli halálát. Ez két módszerrel lehetséges. Egyik, amikor különböző szellemi módszerekkel, például jógával, zennel, qi gonggal valaki eléri a halhatatlanságot. Ezek a módszerek a legjobbak, mivel a szellem sokkal erősebb lesz. Egy a bökkenő: legalább húsz év rendszeres gyakorlást igényelnek. Lényegesen egyszerűbb, ha az ember túlvilági biztosítást szerez. Ám ennek pedig igencsak borsos az ára, így a gazdagok luxusa maradt. Azért még van egy utolsó lehetőség, egyes emberek tudata mindenféle gyakorlatozás, vagy biztosítás nélkül is megmarad. Igaz, ennek esélye meglehetősen csekély, egy a millióhoz.

Történelemi beillesztés

2010 Bebizonyították a túlvilág létezését.
2013 Rájöttek, hogy a túlvilág nem vár mindenkire.
2016 Kidolgozták a túlvilági biztosítást.
2017 Az első évben még 10 millió euróba került a biztosítás, de az ár az új piaci szereplők megjelenésével rohamosan csökkent. 2020-tól állt be az 1 millió eurós szintre.
2020 Az USÁ-ban Peter Kerrington demokrata elnökjelölt azzal nyerte a választásokat, hogy megígérte, évente 1000 büntetlen előéletű amerikai állampolgár túlvilági biztosítást kap. 2022-ben meg is valósította ígéretét (eddig tartott a berendezések felépítése).
2024 Kerrington választási kampányában 5000 biztosítást ígért évente. Újraválasztották. A republikánusok nem értenek egyet ezzel a gyakorlattal, bár lassan kénytelenek megbarátkozni vele.

Túlvilági biztosítás

A tudat a haláltrauma miatt foszlik szét. Másvilági kondícionálással megerősítik a tudatot, hogy túlélje a haláltraumát. <50>

A biztosított tudata túléli halálát, szellemmé válik. Bárki rendelhet magának túlvilági biztosítást, ha van elegendő pénze. A biztosítás ára: 1.000.000 euro. Nagyon ritkán előfordulhat baleset a másvilági kondícionálás során. Az áldozatok ilyenkor meghalnak, kísértetté, vagy zombivá válnak. Ezért az eljárás előtt minden cég mindenkivel aláírat egy szerződést, hogy vállalja a kockázatot és a kondícionálást végző társaságot nem lehet felelősségre vonni.

A túlvilági biztosítást áruló cégek egy vizsgálattal meg tudják mondani valakiről, hogy rendelkezik-e biztosítással, ami 1.000 euróba kerül. A szellemüket megerősítő mesterek túlnyomó többsége is képesek erre.

Zombi

A lélek túl későn költözött a testbe. A lélek (tudat) és a test nem alkot egységet. Mint a leprások, lassú halálra vannak ítélve. Sebeik nem gyógyulnak, bőrük érzéketlenebb stb. Az emberek kiközösítik őket, rejtőzködniük kell. New Yorkban például a föld alatt, csatornákban laknak. <68, 128>

Kísértet

Akkor keletkeznek, amikor a haláltrauma során a tudat szétreped és megőrül. Tulajdonképp nem mások, mint őrült szellemek. A poltergeist egy olyan szellem, aki tárgyak dobálásával, villanyégők és más elektromos berendezések tönkretételével vezeti le fölös energiáit. Ezt a jelenséget szellemek is képesek produkálni, amennyiben kedvet éreznek hozzá. Energiái egy idő után lemerülnek, s regenerálódnia kell. Képességeik miatt a kísértetek rendkívül veszélyesek a lehetnek cyberware-rel rendelkező személyekre. Szerencsére nem válogatás nélkül vadásznak célpontokra, hanem megőrülésük pillanatában rögzül beléjük a cél, amire mindenáron törekednek. Ha ezt elérték, akkor sem gyógyulnak ki, hanem céltalanul vándorolnak.

Így léteznek farkasemberek és más "mesés" lények is. <80, 91-93, 122>

Szellem

A szellemek szabadon barangolhatnak a világban, szinte bárhova bejuthatnak. Megfigyelhetik szeretteik, vagy éppen ellenségeik mindennapi életét, s poltergeist képességeikkel bele is avatkozhatnak a világ folyásába. Sötétben ektoplazmikus állapotot felvéve láttathatják magukat. <50> Spiritiszta központokon keresztül kommunikálhatnak az emberekkel. Van azonban egy Küszöbnek nevezett ajtó, amin ha átlépnek, örökre eltűnnek a világból. A szellemek többsége előbb-utóbb ráun a világban való kóborlásra és átlép a Küszöbön.

Küszöb

A Küszöb egy hely, amin ha átlép egy szellem, örökre eltűnik a világból. Hogy mi lesz vele - rejtély. Lehet hogy újjászületik. Vagy éppen megsemmisül. Talán eljut más világokra, a mennyországba vagy a pokolba. Senki sem tudja ezt tudományosan bebizonyítani. Egyedül a vallások adnak válaszokat erre az igencsak lényeges kérdésre. <90>

Hatása a mindennapi életre

A halhatatlanság felfedezése óriási hatást váltott ki a világ népességében. Ugyan a halhatatlanság viszonylag kevés ember számára vált valósággá, becslések szerint évente 80-100 ezer ember válik halhatatlanná, ami Földünk 7,5 milliárdos népességéhez viszonyítva elenyésző. A halhatatlanság mint motívum mégis megjelenik a tévé és mozifilmekben, szappanoperákban, sőt még az esti mesében is. Új értelmet nyert a zombi szó és csodaguruk árulják biztos túlélőreceptjeiket.

Egyes megszállottak a munkába vetik magukat, hogy minél többet keressenek, s végül házukat is eladva szert tesznek a halhatatlanság jutalmára. Meg kell említsük, nagyon jó fizetéssel kell rendelkezni ahhoz, hogy valaki megengedhesse magának a nagy dobást.

Valamivel többen vannak azok, akik a hagyományos módszerek - mint például a jóga - tanításait követik. Ám hiába a magas jutalom, kevesen bírnak elegendő kitartással útjuk végigjárására.

A hétköznapi polgárok életébe csupán annyi szűrődik át, hogy a túlvilág lottó húzásait lélegzetvisszafojtva figyeli az egész ország. Vajon ezen a szombaton az ő sorszámát húzzák ki?

Vallások a halhatatlanságról

Egyetlen vallás sem maradt érintetlen a tudomány felfedezéseitől. Természetesen meggyőződtek annak valóságtartalmáról, s kénytelenek voltak belátni igazságát.

A keresztények szerint a szellemlét csupán meghosszabbítja a földi pályafutást, de igaz keresztény nem folyamodik biztosításhoz, mert ez bűn. Akik a Küszöbön átlépnek, utána kerülnek tetteik eredményeként a pokolba, a mennyországba, vagy a purgatóriumba. Neves teológusok szerint a szellemlét után valamennyi időt el kell tölteni a purgatóriumban, nem lehet rögtön a mennyországba lépni. A tudósok és az ezoterikusok Jézus föltámadását és tanítványai előtti megjelenését szellemtevékenységnek tulajdonítják. Mennybemenetelét a Küszöbön való átlépéssel azonosítják. Egyházi körök nem szívesen nyilatkoznak ezen kérdésről, hivatalosan elutasítják Jézus szellemlétét. Az iszlám keveset foglalkozik a halhatatlansággal, a gazdag sejkek persze gondolnak mindenre. Az öngyilkos merénylőkre építő terrorizmus előtt mindenesetre új dimenziókat tár fel.

A buddhisták javasolják, hogy aki teheti, szerezze meg a halhatatlanságot, de a lényeget, a megvilágosodást így nem lehet elérni. Szerintük a Küszöbön való átlépés után az illető újjászületik egy új testbe. Tapasztalatainak egy részét megőrzi és így fejlődését felgyorsíthatja. A taoistákat mindig is foglalkoztatta a halhatatlanság. Szerintük a túlvilági biztosítás egy külső módszer, szemben a gyakorlás belső módszerével. Javasolják, aki teheti, szerezze meg, és belső gyakorlatokkal fejlessze tovább. Taoista mesterek külön technikákat dolgoztak ki a biztosítottak fejlesztéséhez.

Általában a reinkarnációt hirdető vallások a buddhistákhoz hasonlóan nyilatkoznak. Esetenként a "civilizált" országokon kívül is lehetnek olyan új vagy régi mozgalmak, melyek követői szellemekké szeretnének válni. <64>

Régi egyház

Az Egyesült Keresztény Egyházat értik alatta.

Túlvilág egyháza

Új egyház, szerintük a lélek a tudat része, a másvilág a lélek újjászületése.

Immortality Inc. (Túlvilág Rt.)

A túlvilági biztosítás kidolgozója és jelenleg is piacvezető a túlvilági biztosításoknál. Drágább a többi cégnél, de megbízhatóbb.

Egyéb túlvilágot áruló cégek

Heaven Ltd., Immortality Academy, stb. Az ár ugyanaz, mint a piacvezető Immortality Inc.-nél. Állítólag valamivel több náluk a sikertelen túlvilági kondícionálás.

Reinkarnáció

Új testbe kerülés. Nem egyezik meg a vallási tanokban hirdetett újjászületéssel! Itt arról a technikáról van szó, mikor is véglegesen egyik testből egy másikba teszik át az ember tudatát. Törvény szerint a befogadó test gazdájának rendelkeznie kell túlvilági biztosítással.

Gazdagok kiváltsága, mikor is elhasználódott testüket fiatalra kívánják cserélni. Kinézik a donortestet, megállapodnak a gazdájával, aki megkapja a biztosítást. A testüket átadóknak soha nem lenne pénzük biztosításra, így viszont valóra válthatják álmukat. A milliomos pedig kap egy új életet. A reinkarnáció viszonylag gyakori művelet, idős hölgyek is előszeretettel élnek a lehetőséggel. Ha egy test túl sokáig marad tudat nélkül, a későn beköltöző tudat nem tudja teljesen birtokába venni, zombivá válik.

Mint minden jövedelmező üzletágat, a reinkarnációt is végzik illegálisan. Ugyebár vannak, akik nem tudják, vagy nem akarják fölöslegesen kiadni egy biztosítás árát... <51, 63>

Öngyilkos fülkék

Állami finanszírozású helyek, ahol a megfáradt ember véget vethet életének. Saját magának kell beindítani a gépezetet, más nem tartózkodhat vele a fülkében. Ha a benti kamera nem működik, a berendezés használhatatlan.

Berserker

Őrjöngő gyilkos, aki halomra öl mindenkit a nyílt utcán, esetleg saját magát is. Ezek az ámokfutók rendszerint rendelkeznek biztosítással, és haláluk előtt öldökölni akarnak. <98>

Öngyilkossági törvény

Egyes országokban/államokban (USA, EU) a jogszabály kimondja, hogy aki rendelkezik túlvilági biztosítással, annak megölése nem bűncselekmény, mivel tudata tovább él. E törvény legalizálja például a vadászok tevékenységét. <101>

Vadász

Akinek van túlvilági biztosítása, úgy öli meg magát, ahogy az neki tetszik. Egyesek fegyvereseket fogadnak fel, hogy levadásztassák magukat. A vadászok kevesen vannak, mert bár a munka nagyon jól fizet, egyes prédák ugyan előre megbeszélve, mégis illegális módon fegyvert viselnek és megölhetnek vadászokat. A vadászat során csak hidegfegyvereket használnak, tűzfegyvereket nem. <96>

Képzettséglista vadász karrierhez:
Harcérzék
Éberség
Elsősegély
Állóképesség
Rejtőzés, lerázás
Túlélés
Közelharc vagy vívás
Verekedés
Pisztoly
Atlétika

K-3-as faktor

Nagyon ritkán fordul elő, de akiben megvan, annak nem lehet túlvilági biztosítása. Mindenkit tesztelnek, és csak hiánya esetén vágnak a másvilági kondícionálásba. Ha nem szűrnék ki, meghalnának a művelet során. Állítólag a hagyományos módszerekkel ők is elérhetik a halhatatlanságot. Nagyon sokan kiteszteltetik, hogy van-e nekik K-3-as faktoruk, s érdemes-e egyáltalán pénzt gyűjteniük a másvilági kondícionálásra.

Tudattranszplantáció

Ideiglenes tudatcsere. Transzplantációs játékokkal bárki bőrébe belebújhatsz. Leggyakrabban szexuális célokra használják. Csak Hollandiában és Svédországban legális. <39>

Jógagép

Ellazít és segít koncentrálni. Kilép saját testéből és belép valaki máséba. Transzplantációs játékoknál és reinkarnációnál használatos. <188>

Spiritiszta Központ

Itt a szellemek kapcsolatba léphetnek az emberekkel. Táviratban vagy telefonon értesítik a címzettet az üzenetről. Ha bemegy a központba, beszélhetnek is egymással.

Rex Társaság (Inc.)

A Rex Energiarendszer hajtja az űrhajókat, a reinkarnációs gépeket, a másvilág gépeket meg hasonlókat.

Pszichikus árnyékolás

Megvéd egy területet attól, hogy oda szellemek beléphessenek. Nagyon fontos, mert a szellemlét igencsak alkalmas a kémkedésre. A túlvilági biztosítást áruló cégek, katonai, titkosszolgálati, rendőrségi bázisok, kutatóközpontok mind védettek.

Ördögűzés

Szellemek elűzése az adott helyről. Elveszítik egy időre tárgymozgató képességeiket. Erős ördögűzők a Küszöbön is átlökhetik a szellemeket.

Gyakorlás a halhatatlanságért

A kormány finanszíroz 12 féle házi haláltúlélési tanfolyamot. Ezenkívül többszáz mester és szélhámos hirdet különféle módszereket. Naponta 1-3 órát kell ezzel eltölteni, módszertől és fejlettségi szinttől függően. Módszerek: TM, qi gong, indiai jóga, buddhista jóga, meditációk, tai chi, zen, tantra, new age módszerek stb. A rendelkezésre álló módszerek és a cél világossága ellenére az emberek elenyésző százaléka elég kitartó, akár még öt év gyakorláshoz is. Sokan megszokásból, lelketlenül gyakorolnak egy idő után, ami olyan, mintha nem is csinálnák. Aki abbahagyja a gyakorlást, annak az elért eredményei visszafejlődnek, méghozzá annyi idő alatt, ameddig gyakorolt.
[A játékban a túlélésre alapesetben az esély egy a millióhoz. Minden év gyakorlással ez alapesetben a duplájára nő. Igazából nem kell kidolgozni a folyamat pontos mikéntjét, elég a játékos képzettségét jegyezni. A játék normális esetben ugyanis nem a gyakorlásokról, hanem a túlvilági biztosításért folytatott hajszáról szól.]

Állami halál-túlélési ingyenlottó

Az USÁ-ban évente 5000 büntetlen előéletű amerikai állampolgár nyerhet ingyenesen túlvilági biztosítást.

A gazdag országok többsége áldoz ilyen célokra kisebb-nagyobb összeget, Európa például havonta 1000 polgárát juttatja örökléthez, Kína és Japán szintén.

Túlvilág lottó

A legtöbb országban működik túlvilági lottó. A szegények veszik, akiknek esélyük sincs összegyűjteni a túlvilági biztosítás árát és lusták jógázni is. 1 dollár egy szelvény, a nyerés esélye 0,00006%.

Szerepjáték megjegyzések

Az állam ellenőrzi, hogy a pénz legális forrásból származik-e. Emiatt a biztosítást rendelő ügyfél rendkívüli adóellenőrzésre számíthat. Ezzel küszöbölik ki, nehogy a magas pozíciójú alkalmazottak kirabolják cégüket, vagy tisztviselők az államot, mint ahogy ez megtörtént régebben. A pénzt ugyanis nem tudja a cég visszaszerezni, az alkalmazott pedig nyugodtan várja a büntetést, a halhatatlanságát úgysem tudja senki elvenni. Az állam azt sem szeretné, ha illegális jövedelmeket fordítanának ilyen célokra. Természetesen a biztosítást végzik illegálisan is, illetve néhány országban nincs ilyen ellenőrzés.

Politika és jog <97>

 

Ördögűzés képzettség (2x) Hidegvér alapú.
Felhasználása: szellemek érzékelése, kommunikáció (channeling), pszichikus védelem érzékelése, készítése, áttörése.

Szellem elűzés nehézsége:
30+ átlöki a Küszöbön
20+ elkergeti 100 méterre, annyi napig, ahányat dobott
15+ 1 óráig nem térhet vissza

Pszichikus árnyékolás: szellem nem léphet be az épületbe, vagy nyílt téren 50 méter sugarú körbe annyi napig, ahányat dobott a karakter. Nehézség 20+.

Erősebb szellemeket nehezebb elűzni, a kisebb korlátokat átléphetik. A szellem gyakorlással lesz erősebb, ami történhetett még életében vagy később szellemként egyaránt. Azt mondják Kínában és Indiában vannak több ezer éves szellemek is, akiket meg sem lehet találni, ha nem akarják.

 

Készült: 2002.09.04.
Utolsó simítások: 2009.01.26.

 

Vissza