Gyermekek

A gyermekek megalkotása jóval inkább stílusérzéket és józan észt kíván, mint szabályokat, úgyhogy ez a rövid útmutató csak fölvillant néhány lehetőséget.

Egy egészséges párnak időzítéstől függően évszakonként 35-40% az esélye utód nemzésére. Szülés utáni évben viszont nagyon kevés, erre inkább ne is dobj. Idősebb nőknél az arány természetesen sokkal kevesebb. Úgy 30 éves kor után csökken a fogamzóképesség, a 35-40 év fölötti nők pedig ritkábban szülnek (évszakonként 5-10%, egyre kisebb esély). A 40 év fölötti szülés nem szokatlan.

Egy férfi vagy nő 2% eséllyel terméketlen. Ezen esetek mondjuk felét gyógyító mágiával lehet korrigálni. Alig néhányan ismerhetnek olyan szereket, amellyel a terhesség megelőzhető. A terhességet megelőzni bűn. A terméketlenséget Isten büntetésének tartják.

Szüléskor a komplikáció esélye 2%, ekkor a nő és/vagy a gyermek is meghal. Dobjanak mindketten állóképesség próbát, a nő 2-es, a gyermek 0-s célszámra a túléléshez (az újszülött állóképesség módosítója -5!). Továbbá a gyermekágyi láz túléléséhez mindenképp dobjon a nő állóképesség próbát nullás célszámra. Ezek varázslattal mind gyógyíthatók vagy megelőzhetők.

Bár bűnnek számított, mégis helyenként a fölösleges utódokat kitették meghalni. A nemesek között a leányok voltak fölöslegesek, parasztoknál inkább darabra számoltak.

A nehéz körülmények és betegségek miatt a gyermekek fele éri meg a felnőttkort. Az újszülöttek 25%-a még egy éves kora előtt meghal, utána jóval ritkábban.
Ezt úgy modellezhetjük, hogy az első évben 25% eséllyel meghal. Utána hét éven keresztül 8%, végül 9 éves korától 18 éves koráig 1% eséllyel megbetegszik, amit 6-os nehézségű állóképesség dobással élhet túl.
Amennyiben szeretnéd kikerülni a gyermekhalálozások lehangoló vezetését (lásd az Új öregedési szabálynál), úgy kisebb esélyt adj gyermek születésére, mondjuk 15%-ot évszakonként.

Megfigyelhető, hogy a gyermek jobban hasonlít a család valamelyik tagjára, aki nem is mindig valamelyik szülő, hanem lehet nagyszülő, nagybácsi illetve nagynéni is. Véletlenszerűen határozd meg, hogy kire üt, például dobsz d10-zel és 1-3-nél az apa családjából valakire, 4-6-nél az anya ágára, 7-10 esetén pedig egyenlően. Akire a gyermek üt, annak 2 erényét és 2 hibáját, valamint egy jellemvonását kapja, a másik ági szülőjétől pedig 1 erényt és 1 hibát. Akár átkot is örökölhet. Ha egyik ősére sem hasonlít különösebben, akkor mindkét szülőjétől 1-1 erényt és hibát örököljön. Az erények-hibák pontszáma lényegtelen. Magus gyermeke, ha maga is bír az adománnyal, hermetikus erényt és hibát is örökölhet, egyébként pedig kaphat mágikus erényeket, amelyek esetleg kapcsolatban vannak szülőjének mágikus jellegével. Például jól mutat, ha egy Mentem specialista gyermekének fölveszed a bűvölést, egy Bjornaer gyermekének az alakváltást. A többi pontjából szabadon válogathat, illetve az erény-hiba pontértékeket ki kell egyenlíteni. A tulajdonságoknál érdemes figyelni arra, hogy például ha a szülők erősek voltak, akkor a gyermek se legyen nyüzüge, még akkor se, ha varázsló.

Vajon örökli-e a gyermek szülője mágikus adományát? A játékban nincsenek mágikus családok, viszont megjelenik a misztikus sarj erény, amit leszármazottak örökölhetnek, és szabálykönyv szerint nem ritkák a misztikus sarjak. Tehát az adomány jó eséllyel örökölhető kell legyen. Úgyhogy ha a szülők egyike magus, akkor 25% esélyt adnék erre, ha mindkettő az, akkor 50-et. A mágus gyermekét ritkán tudja saját maga tanítani, mert fiatal korban, amikor képes gyermeket nemzetni/szülni még nincs meg minden művészetből az 5-ös értéke, hogy a művészeteit ő maga nyissa meg. Erre egy megoldás lehet, ha mást kér meg a feladatra.

A származás és az anyagi helyzet, azaz szülei vagyona adott, ezekre csak akkor lehet költeni, ha a karakter valamilyen rendkívüli eset folytán saját vagyonnal rendelkezik. Magus gyermekének származása miatt adomány nélkül is lehetnek mágikus ismeretei erény költség nélkül.

A karakter gyermekét lehetőleg más játssza, mert így lehetnek szülő-gyermek konfliktusok. Illetve ez egy plusz kapcsolódási pont a korábbi történetekhez, egy alapos ok, hogy egy új karakter miért része a conventusnak.

 

 

Készült: 2003.01.27.
Utolsó simítások: 2016.12.06.

Vissza