Új öregedés és életelixír szabályok

Mindegyik kiadáshoz használható. A cikk végén található életelixír példák használhatók az öregedés szabályok nélkül is. Aki nem tudná az életelixír az 5. kiadású szabálykönyvben Longevity ritual néven található.

Ezek a szabályok azért születtek, mert a hagyományos rendszer nem képes kezelni az öregedés és a halál szélsőséges megjelenéseit. Ezekkel lehetőség van rá, hogy valaki akár már 25 évesen is elhagyja az árnyékvilágot, de az is, hogy 80 évet megérjen minden mágia alkalmazása nélkül. Az alábbiakat Magyarországon az 1900-as évekig alkalmazhatjuk. Nyugaton előbb javult az életminőség. Sajnos itt elég sokat kell dobálgatni, évente minden karakternek, aki számít. Cserébe lehetőség nyílik a középkor kegyetlen világának a játékban való megtapasztalására.

Minden karakterre évente dobj az alábbi táblázaton:

Halálos betegség esélye:

0-1 év

20%

2-7 év

4%

8-10 év

3%

11-50 év

2%

51-80 év

4%

81-

6%

 

Ha megbetegedett, a karakternek állóképesség próbát kell tennie 6-os célszámra. A siker az életet jelenti, bár a rontás 35 év fölött 50% eséllyel csak 1 leépülést okoz. A betegségnek nem kell azonnal hatnia, pl. a lepra.

Gyermekek állóképessége (a felnőttkorihoz képest):

0-6 év

-3

7-11 év

-2

12-15 év

-1

 

A betegség táblázatot nem kell alkalmazni, ha a varázslók mágiájukkal megvédik a csatlósokat. Csak a fontos szereplőknek kell dobni. Lehet, hogy a conventus megátalkodott ellensége váratlanul fiatalon elhal, bár sajnos ez szövetségesekkel is előfordulhat...

Jómódban élők kedvezményeket (pl. -1%) kaphatnak a dobásokhoz, ha józan életvitelt folytatnak. Kicsapongók és sanyarú körülmények között élők nagyobb eséllyel betegszenek meg. A városi élet például különösen egészségtelen, ezért +1% minden életkorban. Ritkásan lakott mezővárosokra ez nem vonatkozik.

A nagy járványok hatása ebbe nem foglaltatik benne.

Új öregedés szabály

A karakterek fiatalabban is meghalhatnak, de elérhetnek nagyon magas kort is elixír nélkül is.

Öregedés dobás

 

1-5

pár ősz hajszál

6-7

testi vagy mentális hiba (50-50%)

8-9

1 pont tulajdonság vesztés (1d10)

1 kommunikáció
2 intelligencia
3 erő
4 észlelés
5-6 gyorsaság
7 állóképesség
8 ügyesség
9 megjelenés
0 dobj újra, tündér származásúnak nem csökken semelyik tulajdonsága. 

10

ha még nincs leépülés pontja 50% eséllyel kap egyet. Az 50. évig ez az eredmény csupán ősz hajszálakat jelez.

11

leépülés

12

halál

 

Tulajdonság vesztés

Öregedés a 35. évtől a téli évszakban, a dobást csak a leépülés és a körülmények módosítják.
A halál elkerülhető 10 fölötti állóképesség próbával, de így is kap egy leépülés pontot.
Ha 75 évesen még nincs leépülés pontja, öregedés dobás helyett kap egyet.
Minden öreg lába gyenge, ha karjuk erős marad is, járni, guggolni alig, vagy nem tudnak. Rendszerint kevesebbet alszanak, mint a fiatalabbak.

Testi hibák

1 betegeskedő
2 gyengénlátó -> vak (hályog)
3 remegő kezek
4 nagyothalló -> süket
5 köszvényes
6 púpos
7-8 hájas (szegény közrendűeknek nincs elég ételük meghízni, esetükben dobj újra), 50 év fölött dobjunk újra
9 csak 6 órát alszik, nappal viszont álmos, ezért -1-et kap tevékenységeire
0 béna -> nyomorék

Amennyiben az adott dologra erénnyel bír, első lépésben azt elveszíti. Ha már rendelkezik valamelyik hibával és abban a pontban létezik súlyosabb eset, ismételt kidobásnál azt kapja, ha nincs, dobj újra.

Mentális hibák

1 rögeszmés
2 gyenge emlékezet
3 érzékeny
4 gyarlóság
5 lágyszívű
6 érthetetlen
7 szétszórt
8 irányításképtelen
9 korlátozás (ritka)
10 piszmogó varázsló

Ha már rendelkezik a kidobott hibával, dobj újra. Nem magusok mentális hibái 1 és 5 között vannak, bár az efölöttiek egy része 3 pontos jellemvonásként is jól elképzelhető. Magusoknál természetesen a hermetikus hibák leírását kell alkalmazni.

 

Életelixír variációk

Gyorsan öregedős elixír

A műhelyértéket ne szorozd meg mágusok esetén, mundán karaktereknél használj ugyanúgy 0,75-ös szorzót. Az elixír hatása alatt csak minden második évben öregszik.
Mágusok kábé 120 évig élhetnek így, nem mágusok 90 évig. A mágusok testi kora 77 év lesz 120 évesen.

Szerintem ez a leghangulatosabb variáció, mert ezzel az elixír szabállyal lehetnek rozzant, szenilis öreg varázslók.

Öregedős elixír

A műhelyértéket szorozd meg 1,5-del, kerekíts fölfele. Ennyi éves koráig a magus testi kora csak minden ötödik évben nő eggyel, de az italnak 35 éves koráig nincs hatása. Az öregedést és a betegséget a testi kora szerint kell nézni. Nem mágusok esetén a szorzó 0,75. Ezen kor betöltése után az ital hatása elenyészik, nem kap több szürkületet.
150 évig tartó hatása esetén a magus 65 évesnek néz ki, de a "látszólagos kor" fura virtuális képződményével szemben teste valóban ennyi idős.

Kicsit öregedős elixír

A műhelyértéket szorozd meg 1,5-del, kerekíts fölfele. Ennyi éves koráig a magus csak minden 10. évben dob öregedést, ha elmúlt 35, legelőször 45 évesen. Nem kell halálos betegségre dobnia. Lejárta után +1-et kap az öregedés dobásokra. Nem magusok esetén a szorzó 0,75. Ezen kor betöltése után az ital hatása elenyészik, nem kap több szürkületet.
Hatására kicsit öregednek az évek során, de nem vészes. 150 évnyi hatása után a magus teste 50 évesként viselkedik.

Nagyjából hagyományos elixír

A műhelyértéket szorozd meg 1,5-del, kerekíts fölfele. A magusnak ennyi éves koráig nem kell öregedésre és halálos betegségre dobnia. Nem mágusok esetén a szorzó 0,75. Ezen kor betöltése után ahány szürkület pontot kapott, annyi plusszal dob az öregedés táblán (3. kiadás).
Kiegészítő szabályként az évek során külseje öregszik, látszólagos kora a bevételt követő minden negyedik évben eggyel nő.
Ez a hagyományos Ars Magica elixír. Semmilyen hátrány nem éri, a hatás lejártával pedig gyorsan meghal.

Készült: 2003.01.20.
Utolsó simítások: 2006.06.24.

Vissza