Mitikus Magyarország

Magyarország az Erdőelvi tribunál része, Bolgár- és Rácországgal együtt alkotja azt. Itt található a keresztény világ néhány leginkább mágikus területe. Az Erdőelvi gyorsan növekvő tribunál szilárd Tremere befolyással. Területén 5 conventus és kb. 40 magus él.
A tribunál területe oly hatalmas, hogy további tíz conventus is vígan elférne. A meglevők között óriási a távolság, mindennapi konfliktusba aligha keverednek. Az újonnan alapított conventusnak könnyű megfelelően védett és mágiában gazdag helyet találnia. Az itteniek maguk is művelnek varázslatos praktikákat, de legalábbis személyesen ismernek valakit, aki varázsolni képes. Ezért a magusok tevékenysége nem szokatlan, legföljebb szerveződése.

Mágikus aura és háttér ötleteket találhatsz itt, ittitt, vagy éppen leírást a pilisszántói kőről.

Fantasztikus elemek

Népmeséinkben előfordul, hogy a főhős különleges módon születik, rendszerint állatok gyerekeként. Fehérlófia története ismertebb, de Juhfi Jankó sem emberi anyától született. (Az apa kilétét a mese diszkrét homályban hagyja.) Nem sokat kertel a következő történet elmondója, amely történet szintén kiválóan használható mágikus háttérként: "a Kosarasnál, a nádas szélén egy szerepi leányra ráugrott egy különös nagy farkas, és "megnyomta". Mikor eljött az ideje, a lánynak nagy erős fia született, sűrű, nagy fekete haja, cigány bőre volt, és egy farkasfog volt a szájában. Hétesztendős korában már szőrösödött a melle meg az ágyéka; az ereje pedig úgy megnőtt, hogy nem bírtak vele a legények." A mágikus származás mindig hatalmas erővel párosul és a táltosság jele.

A népmesék fantasztikus lényei:
-sárkányok, 3, 6, 9, 12, 24 fejű, plusz a 7 fejű
-tündérek: nagyon szépek és képesek állatokká, rendszerint valamilyen madárrá vagy lóvá (lásd a tündérlovat a képen) változni. Népük fölött a Fehér vagy a Fekete király uralkodik, ami lehet szíli és nemszíli. Néhány helyen olvastam Veres királyról is. Hmm. A tündérek jellegzetesen valamilyen madárlábon (de kacsalábbal még nem találkoztam) forgó palotában laknak, amelyet át lehet változtatni aranyalmává (ezüstté, rézzé, gyémánttá). A palotába forgása miatt nem lehet bemenni. A tündérektől régen nagyon féltek, ezt a szót sem használták gyakran. Helyette a szépasszony kifejezéssel illették őket. A tündérek többségét nőnek látták, talán mert a férfiak arca is lágy, nőies. Egyes helyeken körben növő gombákat, vagy virágokat találhatunk. Az ilyen tündér-, vagy boszorkánygyűrűbe belépni rendkívül veszélyes mulatság, különösen, ha a tündérek éppen táncolnak. A gyűrűkön belül bizonyos időpontokban tündér aurát figyelhetünk meg. A tündérek által ellopott kisgyerek helyett hagyott tündér csecsemőt "váltott gyermeknek" nevezi a néphagyomány.
-boszorkányok, akiket szépasszonyoknak is neveztek. A tündérek és a boszorkányok azonos elnevezése nem véletlen.
-vasorrú bába
-alakváltók: galambbá, hattyúvá változó (tündér)királylányok. Tarkavarjú, csergőszarka, feketekánya sógorok.
-griffmadár
-táltos paripák, lángot fúvó aranyszőrű lovak
-táltosok (varázslók), tudósok
-garabonciás diákok
-az ördögök nagyon erősek és hatalmasak, de buták, akiket a ravasz paraszt jól átver.
-aranyszőrű, tollú állatok, aranyszínű növények. Rókák, tyúk, ló, körtefa, szőlő, kecske, káposzta, bika
-beszélő (táltos) állatok, kutya, medve
-kísértet (nem látszik külsején), szellem
-törpe, manó
-tengeri kisasszony félig ember, félig vizikutya
-aranytojást tojó tyúk
-óriások (egyszemű óriás is), a világ szélén laknak
-pelikánmadár, nem öregszik, aki énekét hallgatja, sőt megfiatalodik, bú, bánat nem éri
-kutyafejű tatárok: mivel az emlékezet a tatárokat a kutyafejű jelzővel illette, megfontolandó, hogy a legendák Magyarországán ezt szó szerint véve meséljük őket.
-fából faragott, megelevenedő gyerek
-kaszafogú kutyák, darázsfarkú macskák, szárnyas bikák, lófogú kígyók (egy boszorkány őrzői)

Táltos lovak

A magyar népmesék figyelemreméltó hányadában a főhőst mágikus képességekkel rendelkező lovak segítik. Ezeket remekül föl lehet használni a Magyar királyságban játszódó történetekben. Ezenkívül bármilyen pusztai nép tagjaihoz is illik, például a kunokhoz, besenyőkhöz vagy épp a mongolokhoz.
A táltos a ménes legrosszabb lova, a mesehősnek próbákat kell kiállnia, hogy bizonyítsa jószívűségét, és elnyerje a ló jóindulatát. Ezután megmutatja igazi valóját és szolgálatába áll. A táltost csak a gazdája ülheti meg, de vihet magával még egyvalakit. Kezeld barátként, képességeit nem tanácsos kizsákmányolni, vagy elhanyagolni, mert elhagy! Nagyobb vállalkozások előtt izzó parázzsal kell megetetni. Javaslom, hogy a táltos ló külsejét és képességeit egyedileg határozd meg, de személyisége tipikusan a bölcs segítőé. Szerepjátékban persze más is lehet.

Mágikus hatalom: 25 (Auram)
Tulajdonságok: Int +1, Érz +2, Fel -3 illetve +3, Erő +5, Állók +3, Kif 0, Ügy +1, Gyors +3
Méret +2
Önbizalom: 1 (3)
Erények és hibák: Fáradhatatlan (Long-winded), Tisztánlátás, Rejtezés, Előérzet (Premonitions)
Személyiségjegyek: hűséges +3, bölcs +3, jószívű +2, igazságos +2
Hírnév: gebe és/vagy táltos ló
Harc:
Paták Kezd: +4, Tám +6, Véd +5, Seb +6
Sebtűrés: +3
Kimerültségi szintek: oké, 0/0, -1/-1, -3, -5, ájult
Sebesülési módosítók: -1 (1-7), -3 (8-14), -5 (15-21), magatehetetlen (22-28), halott (29+)
Jártasságok: Atlétika 5 (vágta), Éberség 4 (mágia jelei), Verekedés 3 (paták), Vezetés 2 (lovak), Tisztánlátás 5, Rejtezés 5, Előérzet 5, Mágiaismeret 5
Természetes fegyverek: paták, Kezd +2, Tám +2, Véd +2, Seb +1
Képességek:
-Tud beszélni, de csak gazdajával vagy leendő gazdájával beszél titokban. 0 pont
-Légjárás, 2 pont, kezd +10, Auram: Akár Tündérországba is elvihet - vagy az alvilágba (5-5 pont) és vissza. Az út egy óráig tart. Ha két embert visz, az dupla pontba kerül. A légjárás csak táltos alakjukban történhet.
-Kisebb átváltozás, 1 pont, kezd +10, Animal: Saját magát át tudja változtatni más kinézetű lóvá. Általában arra használja, hogy gebeként mutatkozzon. A megfelelő időben gebéből pompás lóvá változik, majd vissza, amikor úgy kívánja.
Egyedi képességek (válassz, amennyit szeretnél):
-Nagyobb átváltozás, 2 pont, kezd +10, Animal vagy Corpus: Átváltozhat más lénnyé vagy tárggyá, mást is átváltoztathat annak beleegyezésével.
-Lángfúvás, 2 pont, kezd +10, Ignem: Ugyanúgy működik, mint a Lángból készült pilum varázslat, tűzelvonása pedig mint a Könyörtelen hideg varázslat. Ez ritkább képesség.
Vis: patái összesen 4 Auram vist tartalmaznak, koponyája 2 Muto vist. A tüzes fajta koponyája Muto helyett Ignem vist tartalmaz.
Megjelenés: Álcázott alakjában a táltos csúnya, négylábú, esetleg sántít is. A táltos igazi alakja mindig eltér a rendes lovakétól, rendszerint három, öt vagy hatlábú, de máskülönben szép megjelenésű ló. Ha kivételesen négylábú lenne, akkor legalább a színében üt el, ekkor a szó szoros értelmében arany, ezüst, vagy rézszínű. A kettő vegyesen is lehetséges. Egyes táltos lovak homlokát fénylő nap és hold jegy díszíti. A boszorkányok lovai néha olyan háromlábú táltosok, melyeknek hátsó lábai helyett például egy csirkelábuk van. Nincsenek szárnyai! A táltos ló igazi alakját soha nem fogod összekeverni a többi lóval, messze kitűnik közülük.

A kisebb hatalmú táltosoknak nincs egyedi képességük, a rendkívülieknek mindkettő meglehet. Játékos táltosának egy egyedi képességet javaslok.
Nem olyan ijedős, mint az egyszerű lovak.
Tudós: látomásai révén ismeretekkel bír a természetfölötti lényekről, hatalmakról, gyógyító növényekről, vagy éppen az időjárásról, a táltos mágiáról. A játékos kérdéseit előre tudja, úgy válaszol, ezért csak akkor szükséges idő az információk megszerzéséhez, ha egy kis időt akarsz nyerni azok kitalálására "holnapra megtudom neked, édes gazdám" jelleggel.
Ha parazsat eszik, az összes mágikus hatalom pontja helyreáll, sőt ideiglenesen 10 ponttal a maximális érték fölé emelkedik. Ez a plusz, ha föl nem használja, egy hét múltán elenyészik. Nem szükséges rendszeresen etetni, a táltos ló pontosan tudja mikor lesz rá szükség és előre jelzi.
Szívesen szolgál varázslókat, de képességei megsúgják neki, ha valaki rabigába akarja hajtani, ekkor elmenekül.
Egy ló kb. 5 éves korára lesz felnőtt és lovagolható és kb. 20 évesen öregszik ki. Akár 25 évig, vagy még tovább elélhet. A táltos ló csikó és öregkorában is lovagolható, ha megengedi. Az életelixír úgy hat rájuk, mint az adomány nélküli emberekre, csak Corpus helyett Animal vist kell használni. A középkorú, kb 10-20 éves táltos ló jártasságait növeld eggyel az atlétikát kivéve, a 20 év fölötti öregét kettővel.
Legfiatalabb csikója is lehet táltos, így táltos lovak generációja szolgálhatja a hőst. Egyedül a paripák nem képesek szaporodni, lévén a szó herélt lovat jelent.

Magusok, házak

Tremere magusok teszik ki az itt élő magusok többségét, ráadásul Coeris az Erdőelvi tribunálban található, a Kárpátok déli részén. A Tremere befolyást ízléstől függően különböző szintre lehet beállítani, túlsúlyuk nem biztos, hogy élvezhető, mert a játékosok conventusa semmilyen politikai szerephez sem juthatna.
Mivel az Ex Miscellanea-ház tagjai mind a helyi hagyományokat követik, ezért csak akkor lehetnek jelen, ha a rend tagjai vettek föl maguk közé táltosokat. Dönthettek úgy, hogy a Tremere-ek megakadályozzák táltosok befogadását a rendbe, ez esetben a háznak nincs tagja a tribunálban. Ez logikusnak tűnik, hiszen ha minden táltost bevennének a rendbe, akkor a Tremere-ház elvesztené szavazattöbbségét és ezáltal hatalmi túlsúlyát a tribunálban.

Az Erdőelvi tribunál Európa egyik legmágikusabb területe. Ez a bőség idevonzhatja azon nyugati magusokat, akiket a népesség megugrása, és emiatt a mágikus források fogyatkozása új lehetőségek keresésére kényszerít. Érdekes kérdés és mesetéma lehet, hogy miként engedik be a Tremere-ek őket, beengedik-e egyáltalán, vagy esetleg hivatalos conventus alapítása nélkül, "magányos" magusként telepednek le?

A Magyar királyságban óriási érvágást jelentett a tatárjárás. Mindazonáltal a túlélő magusok még örülhetnek is neki, hisz így az emberek nem háborgatják a rengetegeket, a mágikus vidékek még jó ideig megmaradnak. A tatár sámánok néhány itt található gyenge conventust fölperzselhetnek, és tönkretehetnek egyes vis forrásokat.

Magyarországi magusok nem csak magyarok lehetnek. A magusokat nem érdekli, hogy leendő tanoncuk milyen nyelven karattyol, úgyis latinul fogják megtanítani. Így hát számoljunk a szászokkal, tótokkal, rácokkal, székelyekkel, jászokkal, besenyőkkel, a tatárjárás után a vlachokkal, illetve Coerisben előbb is. Plusz a szomszédos népektől is származhat a magus. Betelepülő népeknél is előfordulhat az adomány. A mágikus bőség miatt elvileg könnyebb tanoncra lelni, mint nyugaton. A magusnak mégis vigyáznia kell, mert ha táltos adományú gyermeket vesz magához, szerencsétlenséget és romlást hoz annak fejére, ő maga pedig értékes éveket veszít. A táltos adományú tanoncot nagyon nehéz hermetikus magusszá képezni, és ha sikerül, akkor is megkapja a Táltos adományúból képzett magus hibát. A szellemek nem hagyják, hogy elvegyék választottaikat.

Domínium

A nálunk élő szentekről nem tudok olyan adatot, hogy valaha csodát tettek volna. Sokukat - például Szent Istvánt és Imrét - politikai okokból avatták szentté. Sírjuknál való csodás gyógyulások miatt kapták meg a státuszt. Egyedül Szent László alakjához tapadnak híresebb csodák, ami adja magát, hogy ezeket életében is véghezvitte.
Az inkvizíció nálunk nem nagyon működött.

Táltosok

Források:
Diószegi Vilmos: A sámánhit emlékei a magyar népi műveltségben
László Gyula: Régészeti tanulmányok

Amikor a táltosokra vetítjük tekintetünket és próbáljuk modellezni a szerepjátékban, két lehetőségünk akad. Néprajzos szemmel a táltosok egyszerűen sámánok, ezért teljes joggal használhatjuk rájuk a Shamans: the Hidden Paths kiegészítő szabályait, melyek a The Dragon and the Bear kiegészítőben is olvashatók. Az egyezés nem teljesen igaz, néhány eltérés lentebb olvasható. A népi hagyományok azon része, melyekben az emberek élő táltosokkal érintkeztek ugyanezt a nézetet támogatja. Teljesen más szemlélettel kell élnünk, amikor a népmesék alapján képzeljük el alakjukat. A népmesék táltosai nem rejteznek, sokkal inkább hasonlítanak nyugati rokonaikra, a varázslókra. Említést sem láttam a szellem általi kiválasztásra, a szellemek segítségül hívására, a fölös csontra. Talán azért mert, ez magától értetődő dolog, amit a hallgatóság úgyis ismer, vagy a kereszténység idején már nem volt ajánlott ezeket emlegetni. A varázslatszerű képességeket az emberek gyakran társították olyan valódi táltosokhoz is, akikkel a beszélgetés idején nem volt személyes kapcsolatuk, például már régebben meghaltak. A táltos ló a valóságban a táltos dobja, népmesei szemléletben valódi élőlény. A népmesékben, s még inkább a népi hagyományban a táltos erős ember, ami történelmi nézettel nem állja meg a helyét. Lásd csak a mellékelt fotókat. Nincs szó sámánöltözékről és dobról sem, mivel ezek nagyon rég kikoptak az emlékezetből. A táltos képzéséről a mesék sohasem szólnak, többnyire a meseszövésben váratlanul jelentik be, hogy a főhős, és mindig csak a főhős, táltos tudománnyal bír. A cikkben a táltosoknak a két nézőpont szerinti vegyülékét alkalmaztam. Alapvetően a népmesékre támaszkodtam, mivel a nyugati varázslók képességeinek sincs semmi közük a való mágikus képzetekhez, s ehhez hozzávettem a hagyományos kiválasztódási és képzési folyamatot, valamint más színesítő adalékokat. Másik okom az volt, hogy a hagyományokban is gyakran kapcsoltak hozzájuk varázslatszerű képességeket, mint például a repülést, az átváltozást és a láthatatlanságot.

A népmeséket figyelembe véve a táltos szó természetfölötti képességekkel bíró lényt - embert és állatot jelöl. Férfi és nő egyaránt lehet. Táltosnak születni kell, csupán tanulással nem lehet a képességek birtokába jutni. Nem az ember választja a táltosságot, hanem a szellemek választják ki a maguk emberét és látják el már születésekor megkülönböztető jegyekkel. A táltos foggal, vagy több ujjal születik, mindenképpen fölös csonttal. Ha fogát születése után kihúzzák, közönséges emberként él utána, bár gyakran testileg-szellemileg megnyomorodva.
A táltos ereje segítő szellemeiben van, nélkülük nem tudja képességeit használni. Gyerekként emberkerülő, elcsatangol, gyakran retteg valamitől, például a felhőktől, s nyugtalan. A táltos oltalmazó szelleme hét éves kora táján, vagy serdülő korában kezdi magához hívni jelöltjét. A gyerek táltosbetegségbe esik, ami hisztérikus rohamokkal, ájulásokkal, látomásokkal, fájdalmakkal és más hasonló tünetekkel jár együtt. A szellemek háborgatják, verik, kínozzák, győzködik, hogy fogadja el hivatását (megkapja a kísértett hiba súlyosabb fokozatát). A táltos, de még inkább környezete ezt gyakran igyekszik megakadályozni. A betegség hetekig, néha évekig kínozza. Az egyik roham idején, vagy álmában jelenik meg neki oltalmazó szelleme, aki bejelenti választását, s fölajánlja segítségét. Ez néha a halott táltos szelleme, aki átadja saját segítő szellemeit, akik életében szolgálták. Néha valamelyik ős oltalmazó szelleme, de leggyakrabban egy eddig számára ismeretlen szellem, akit még sosem látott. A táltos, ha behódol, rejtezésnek nevezett mély álomba esik, ez általában három napig tart. Révülése során a szellemek földarabolják, ellenőrzik, tényleg megvan-e a fölös csontja, majd újra összerakják. Ezalatt vér ütközhet ki a bőrén. A folyamat egyénenként más és más, többször darabolhatják, esetleg egy ideig úgy hagyják. Majd a szellemek kitanítják a mágikus tudományokra. Vizsgaként meg kell mászniuk az életfát. Akinek ez nem sikerül, egyesek féltáltosnak nevezik. Mikor a rejtezésből fölébred, már táltos. Ezzel megszűnnek a rohamai, s megkezdődik a szolgálat. Vannak, akik mindenáron ellenszegülnek a hívásnak, őket a szellemek, vagy a többi táltos megnyomorítja, tán meg is öli. Egyes vidékeken a táltos fölavatásához hozzátartozott egy fa vagy hágcsó megmászása.
A fiatal táltosokat időnként az idősebbek tanítják, de jobbára csak a szellemvilágban való könnyebb eligazodásban tudják segíteni. Emberi segítő nélkül is boldogulnak.
Ha abbahagyja a táltoskodást, újra gyötörni kezdik a szellemek, ez egész életre szóló hivatás. Minden ételből az első falatot, italból az első kortyot a szellemeknek kell adnia. Elég eldobni a falatot és kilöttyinteni a földre a bort. Rendkívüli események alkalmával lóáldozatot hoznak. A fehér szín előkelőséget jelöl, előkelők mindig fehér lovat áldoznak, a fekete lovat sötétebb hatalomra vágyó táltosok áldozhatják föl. A táltosok rendszerint erős emberek.
A kereszténység elterjedéséig papi feladatokat láttak el, s jellegzetes sámánruhát hordtak mindenféle amulettel, díszíti, állati és növényi eredetű kellékkel, fémdarabokkal. Fejdíszüket agancs ékíti. Az öltözéknek nincs köze a varázserőhöz, anélkül is tökéletesen működik. Miután a királyi és az egyházi hatalom kevéssé tolerálta a táltosokat, díszeiket csak titokban viselhették, s idővel teljesen ki is szorult a használatból. A 13. században talán még néhányuk használt egyszerűbb kellékeket.
Különböző színű, fekete és fehér (szőke) állatokként viaskodnak. A táltospárbaj során a kihívó szelet kavar, majd megérkezik fekete bika képében, akit a védő fehér bika alakjában fogad. Kívülállók is besegíthetnek a küzdelembe. A vesztes gyakran ottpusztul. Egyes vidékeken csődörök (pej és szürke), lángok (kék és vörös), vagy kerekek (vas és tüzes) alakban vívnak.
Más neveik: tudós, látó, mondó, felelő, idéző, javas, bácsa, tátos, tátus. A garabonciás (barboncás, verboncás) diák 16. században fölbukkanó alakjában keverednek a táltos elemek a nyugati, varázskönyvből olvasó máguséval.

A táltos a sámán rokona, bár számos megkülönböztető jeggyel rendelkezik. Extázisát nem hallucinogének segítségével idézi elő, hanem egyszerűen elalszik. A sámánok egymással szellemalakban küzdenek, míg a táltosok személyesen, rendszerint bikává változva. Harmadik különbség, hogy míg a sámán a társadalom része, addig a táltossal nem szívesen közösködnek, gyakran elkülönülve, tanyán él.

A kabar, besenyő, jász, kun és tatár sámánokra a Shamans: the Hidden Paths c. kiegészítő szabályait alkalmazhatjuk, melyek a The Dragon and the Bear c. kiegészítőben is olvashatók.
A féltáltosok több természetfölötti jártassággal rendelkező emberek, akár adománnyal rendelkező misztikus bajtársak is lehetnek. A választott jártasságok illeszkedjenek a táltosokról kialakult képhez.

A táltosok története:
A honfoglalás során a Kárpát-medencébe érkező táltosok és az itt élő conventusok magusai között nem voltak komoly összetűzések. A táltosok elsősorban az emberek ügyes-bajos dolgaiban segítenek, és ritkán tesznek szert olyan hatalomra, ami kétségbe vonhatná a hermetikus magusok hatalmát és szervezetét. A magusok pedig nem foglalkoznak a hétköznapi emberekkel, így közöttük konfliktusforrás nehezen akadhat. Talán egy-egy mágikus aura használatán, vagy visforráson különbözhetnek össze, melyekben rendre a hermetikus magusok kerekednek fölül.  A táltosok vereségüket gyengébb mágikus erejüknek köszönhetik, hisz míg egy hermetikus magus varázslatosan hosszú életén át fejlesztheti művészetét, addig a táltosok nem rendelkeznek ilyesfajta praktikával.
A kereszténység elterjedésével Szent István katonái néhány táltost lemészároltak, mások erdőkben és mocsarakban rejtőztek el, de a legtöbben megmaradtak a régi közösségben. Mágiájuk nem harci jellegű, így meg sem akadályozhatták ezt az általuk katasztrófának megélt változtatást. Vallási szerepük megszűnt, s más életformát kényszerültek találni. Titokban tovább gyakorolták mesterségüket, hiszen az emberek többsége számára az új vallás nem jelentett semmit, így továbbra is hozzájuk fordultak problémáikkal. Később ugyan megpróbálkoztak a régi hit visszaállításával, uralkodók meggyőzésével, ám kísérleteik rendre kudarcot vallottak.
A kereszténység meghonosodása után sok keresztény táltos is volt, hiszen ebben a vallásban nőttek föl. A szellemvilág és a kereszténység összeegyeztetése okozott is számukra kisebb-nagyobb gondot. Továbbra is segítettek mágikus erejükkel az embereknek, akiknek a gondolkodásában jól összefért az új vallás és a mágia. Az adománnyal rendelkező táltosok száma nem feltűnően, de egyre csökken, sokan már csak féltáltosok lehetnek a táltos tudománynak csupán morzsáit birtokolva. A féltáltosok száma változatlan, és ők alkotják a többséget. Mindenesetre a hagyományok soha nem vesztek ki, a 20. században is voltak javasok, a század vége felé pedig újra divatba jött a táltosság.
Hányan lehetnek vajon a táltosok? Az én véleményem az, hogy minden második vármegyében lehet egy teljes hatalommal rendelkező táltos és egy-két féltáltos. A teljes hatalmú táltosok csökkenését pedig lehet úgy követni, hogy mondjuk huszonöt évenként egy szellem már nem választ új gyereket magának, tehát számuk eggyel kevesebb. A teljes létszám, mondjuk harminc táltos a játék hivatalos indulásakor, vagyis 1220 táján érvényes. Ezt az irányelvet követve egészen a 20. századig maradhat közülük néhány.
A kunok és besenyők betelepülése nem okozott nagy zavart, nekik kevés sámánjuk volt, vert seregként jöttek az országba. Jelenlétükkel segítették a régi hagyományok fennmaradását.
Kérdés, vajon beléphetett-e és ha igen, belépett-e a Rendbe akár egyetlen táltos is? Talán. Erre a választ minden csapatnak külön kell megtalálnia. A két csoportnak semmi dolga egymással, nem igazán fontos számukra a kapcsolatfelvétel. A hermetikus magusok nem fogadják feltétlen örömmel a táltosok világiak közti működését. A táltosokat pedig nem feltétlen érdekli a hermetikus tudomány és Hermész rendje, hamar belátnák, hogy ezek az ismeretek számukra nem sok haszonnal járnának. A magusok eleve kontárként lenézik minden náluk gyengébb varázslói hagyomány követőit. Ám akadhat olyan magus is, aki a táltosok mágiáját kívánja tanulmányozni.
Lehet úgy is játszani, hogy a nagyobb hatalmú táltosokat, vagy egy részüket a Bjornaer-ház beléptette a rendbe nem sokkal a honfoglalás után, s leszármazottaik ma már hermetikus mágiát gyakorolnak. A német tribunálban a hivatalos kiegészítő szerint él három Bjornaer magus, akiknek ősei a kalandozó magyarok táltosai voltak.

Táltos stílusú hermetikus magusok

Ez a rész ahhoz nyújt segítséget, hogy miként alkoss olyan magus karaktert, aki ugyan nem táltos, inkább hangulatában emlékeztet rájuk. A karakter mindig magyar vagy más pusztai származású.

Az Ex Miscellanea-ház tagjaként: az Alakváltó erény (bika, csődör) az ingyen kapott nagyobb természetfölötti erényük. A kapott plusz erényeket és hibákat tetszésed szerint válogasd.
A Bjornaer-ház tagjaként: bika vagy csődör Szunnyadó vad (Heartbeast) (nőknek is). Bár a ház germán eredetű, mégis illik a táltosok képességeihez.

Szükséges kezdő jártasság: Tisztánlátás (vedd föl az erényt) 3, Rovásírás (általános képesség) 1 vagy az Artes Liberales egy extra szintje.

Könyvekkel, műveltséggel, kereszténységgel, tündérekkel és műhelymunkával kapcsolatos erénye ne legyen, s az Elemi mágia (Elemental Magic), Diedne mágia, Merkúri mágia erény sem illik hozzá. Pontosan határozd meg melyik a fölös csontja. Ismerik a rovásírást, erre nem kell külön pontot költeniük. Ajánlott a pozitív erő érték és a fiatal kezdő kor.

Jellemző erények és hibák:

Tisztánlátás (Second Sight)
Rejtezés, minor supernatural virtue
Vigyázó szellem (Ghostly Warder) de mágikus hatalmuk legyen 60, további képességek nélkül.
Mágikus érzékek (Affinity with Art): Muto, Auram, Animal vagy esetleg Corpus.
Fókuszok: önátváltozás, gyógyítás, vagy a fenti művészetek köréből. Harci fókusz nem javasolt.
Alakváltó (Shapeshifter): bika, csődör, majd tetszés szerinti alakok.
Különleges körülmény (Special Circumstances): dobolás, (sámán)éneklés, vagy a célpont körüljárása
Javas, Minor, Supernatural

Táltos ló kísérőtárs, minor story flaw
Kontár (Hedge Wizard)
Gátolt kreativitás (Creative Block)
Hiányos forma (Deficient Form), Mentem, Imaginem, Terram
Látomások (Visions)
Gyenge áttörés (Weak Magic) (Alternatív verzió: -20 mágikus áttörésre, ami az általa készített varázstárgyakra is vonatkozik. Továbbá vedd úgy, hogy ellene minden intelligens lénynek legalább 0 a mágikus ellenállása. Ezek a korlátozások nem vonatkoznak azokra, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy rájuk varázsoljon. Ez legtöbbször nem szavak útján történik, a segítségért folyamodók nyilván hozzájárultak, hogy a táltos ez ügyben varázsoljon rájuk. Némely esetekben a mesélő veheti úgy, hogy a célpont beleegyezett a varázslatba, például a táltos öntudatlan, haldokló társáról föltételezhető, egyetértene azzal, hogy megmentsék. A táltos nem tudja kijátszani az engedély korlátját.)

Féltáltosok

A féltáltosok nem állták meg helyüket a táltos próbán, így nekik csak természetfölötti jártasságaik, erényeik lehetnek adománnyal vagy anélkül. Ezek a bajtársak is rendelkeznek a táltosok hagyományos születési jegyével, a fölös csonttal, jegyezd föl fajtáját. Jellemző erények és hibák: Tisztánlátás (Second Sight), Rejtezés, Vigyázó szellem (Ghostly Warder), Javas, Alakváltó (Shapeshifter): bika, csődör, majd tetszés szerinti alakok, Varázsvesszőzés (Dowsing) Állatokkal társalgó (Animal Ken), Táltos ló kísérőtárs (minor story flaw), Látomások (Visions).

 

A szárnyas tündérló képe Venczák Marianna munkája. A fekete-fehér képek Hoppál Mihály: Sámánok lelkek és jelképek c. művéből valók, a dobos fotó valahonnan a netről.

Készült: 2002.12.20.
Utolsó simítások: 2008.12.06.

Vissza